Kaj je Android?

Android je odprtokodni programski jezik in operacijski sistem za pametne telefone, ter ostale prenosne naprave. Zgrajen je na Linuxovem jedru.


Začetki


Za razvoj Androida je najzaslužnejši Google, ki je ravno v ta namen ustanovil poslovno združenje več podjetij, imenovano Open Handset Alliance (OHA), ter pod svoje okrilje vzel hitro rastoče podjetje Android, Inc. Poslovno združenje so ustanovili oziroma predstavili javnosti 5. novembra 2007 s prizadevanjem skupnega razvoja odprtih standardov na področju telefonije ter ostalih prenosnih naprav, saj poslovno združenje teži k razvoju inovacij na področju mobilne telefonije, ter prenosnih naprav, prav tako pa želi približati te telefone uporabnikom z vedno cenejšimi in boljšimi pametnimi telefoni, ter prenosnimi napravami.

 Prednosti

  • ker je Android odprtokoden, omogoča cenejše in lažje razvijanje programov. Občutno prednost tu občutijo tudi uporabniki, saj so programi za ta operacijski sistem večinoma zastonjski
  • omogoča cenejše, lažje in hitrejše razvijanje pametnih telefonov (proizvajalcem ni potrebno več razvijati operacijskih sistemov, lahko pa razvijajo posamezne komponente sistema)
  • je enostaven, odziven in omogoča večopravilnost
  • se samodejno sinhronizira z Googleovimi storitvami

Google Play

Google Play je licenčna aplikacija podjetja Google, ki se uporablja za prenos oziroma za nalaganje aplikacij. To se izvršuje na dva načina. Lahko jih nalagamo neposredno preko aplikacije, ali pa jih naložimo preko enolične kode, katero s prenosno napravo preberemo. Po branju nato Google Play sam poišče aplikacijo na njihovem strežniku, jo prenese, ter namesti na prenosno napravo. Aplikacija je bila predstavljena na Googlovi konferenci oktobra 2008. Je zelo priročna aplikacija za distribucijo aplikacij. Poleg aplikacij, so na Google Play objavljeni tudi filmi, glasba, knjige, revije in naprave. Le-te sicer še niso na voljo v Sloveniji, jih je pa mogoče uporabljati z uporabo t.i. proxy-jev.



Vir: Wikipedia

Komentarji