Kako pravilno polniti baterijo na telefonu

Podaljšajte življenjsko dobo baterije s pomočjo teh nasvetov, ter kako pogosto je potrebno napolniti baterijo mobilnega telefona.

Vodič je spisan na podlagi strokovnih člankov, za katerimi je kar nekaj laboratorijskih testov.

Baterije so eden najbolj dolgočasnih tehnoloških predmetov... vse dokler se telefon, tablični računalnik ali prenosnik ne izprazne. Medtem ko večino skrbi pojenjanje baterije, nekaterih ne skrbi preveč glede življenjske dobe baterije, vendar obstajajo načini kako svojo baterijo obdržati čimdlje vzdržljivo.

Baterije niso deležne večnega življenja. Večina proizvajalcev pametnih telefonov pravi, da njihove naprave ocenijo njihove baterije na 300-500 ciklov. Apple trdi, da njihove baterije v prenosnikih dosežejo 80 procentov prvotne zmogljivosti po 1000 polnjenjih. Po tej točki baterije ne morejo imeti več toliko elektrike in bo vzdržljivost baterije vse krajša.

Tukaj je nekaj nasvetov za podaljšanje življenjske dobe vaše baterije na iPhonu, Android telefonih, Windows telefonih, tabličnih računalnikih in prenosnikih.

Veliko vprašanje kako ponovno napolniti baterijo je ali bi morali pustiti da se izrazni preden ga ponovno napolnimo do konca.

Eden od razlogov, zakaj ljudje niso prepričani, je nekaj, kar se imenuje "spominski učinek" baterije.

Kaj je spominski učinek baterije?

Spominski učinek baterije je spominjanje baterijine napolnjenosti, če jih niste prepogosto pustili, da se popolnoma izpraznejo. Torej baterija pogosto napolnjena med 20% do 80% lahko "pozabijo" o 40%, ki so bile nenapolnjene (0-20% in 80-100%). Sliši se noro, ampak to je nekako res - ampak samo za starejše, katere temeljijo na nikelju (NiMH in NiCd) in ne za litij-ionske baterije, ki jih imate v telefonu.

Litij-ionske (Li-ion) baterije nimajo spominskega učinka, tako da morate narediti ravno nasprotno - jih napolniti pogosto, ampak ne do konca skozi ves dan in ne dovoliti, da se izpraznejo do konca.

Ne polnite baterije on nič do 100%

Pravilo pri litij-ionskih baterijah je, da jih držite na 50% ali več večino časa. Ko pade pod 50% jo malo napolnite, če je to možno. Nekajkrat po malo na dan, kaže, da je optimalno za merjenje.

Ampak ne napolnite jih vse do 100%. Ni usodno za baterijo, če jo popolnoma napolnite - večina od nas je prisiljena to delati vedno znova in znova v nujnih primerih. Vendar če vedno popolnoma napolnimo baterijo bo to skrajšalo njeno življenjsko dobo.

Dober izbor za polnjenje litij-ionske baterije je od približno 40% do 80% naenkrat. Ne poskušajte pustiti, da baterija pade pod 20%.

Kdaj naj baterijo popolnoma napolnim?

Strokovnjaki priporočajo, da popolno polnitev baterije od 0% do 100% ("polnilni cikel") naredite morda le enkrat na mesec. To kalibrira baterijo - nekaj podobnega kot ponoven zagon računalnika ali kot ljudje gremo na dopust. Enako velja tudi za prenosnike.

Naj polnim svoj telefon čez noč?

Večina sodobnih pametnih telefonov je dovolj pametnih, da ustavijo polnjenje, ko se napolnijo, tako, da ni velikega tveganja če pustite telefon polniti čez noč. Toda nekateri strokovnjaki priporočajo, da telefon odklopite, če ga polnite dlje časa, saj bi lahko prišlo do pregrevanja - česar litij-ionske baterije ne marajo (glej spodaj).

Naj uporabljam hitro polnjenje baterije?

Veliko Android telefonov ima funkcijo, katera omogoča hitro polnjenje. Samsung svojo tehnologijo imenuje "ultra hitro polnjenje". Motorola se ponaša s svojim Droid Turbo, ki obljublja 8-urno polnjenje v samo 15-minutah! HTC-jev Rapid Charger 2.0 polni naprave, kot so One M8, One E8 in Desire Eye za 40% hitreje.

Ti telefoni vsebujejo posebno kodo, običajno se nahaja v čipu znano kot Power Management IC (PMIC), ki komunicira s polnilnikom, ki ga uporabljate in pošlje moč na višji napetosti.

Apple iPhone 6 ne uporablja hitrega polnjenja, vendar Qualcomm PMIC je dovolj pameten, da prepozna uporabo polnilnika z večjo napetostjo (tako kot tisti, ki ga dobite zraven iPada), in to je dobro, saj hitro polnjenje zagreje Li-ion baterijo in povzroči povečano obrabo.

Z enakim namenom ne puščajte telefona v vročem avtomobilu, na plaži ali ob pečici. Vroča baterija bo utrpela dolgotrajne učinke na življenjsko dobo. Ravno tako hladno, zato ne puščajte telefona v zamrzovalniku ali snegu!

Torej, če lahko izklopite hitro polnjenje na svojem telefonu.

Lahko uporabim kateri koliko polnilec?

Kjer je mogoče uporabite polnilnik, ki ste ga dobili zraven telefona, saj je sigurno bolje ocenjen. Ali pa se prepričajte, da je polnilec tretje osebe odobril proizvajalec telefona. Poceni alternative lahko škodujejo telefonu in tudi bilo je nekaj primerov poceni polnilcev, ki jih je dejansko ujel ogenj!

Nasveti hranjenja baterije

Ne pustite Li-ion baterij predolgo na 0%. Poskusite ga pustiti na približno 40-50%. Če pustite baterijo, da se popolnoma izprazni in jo pustite nenapolnjeno za daljše časovno obdobje, lahko sčasoma postane nezmožna držati bremenitev (temu pravimo, da je mrtva). To je, ko pustimo svoj pametni telefon ležati v predalu zelo dolgo, ampak so nekateri ljudje pustili svoje prenosnike, baterijske vložke ali rezervne baterije neuporabljene za dalj časa. Poskusite jih držati vsaj polovico polne.

Komentarji

Objavite komentar