Samsung DeX: triki in nasveti

Samsung je izdal napravo, kjer lahko svoj pametni telefon pretvorite v polno HD namizje s spremenljivo velikostjo oken. To je trenutno ena najboljših lastnosti, ki jo je podjetje uporabilo. Zadeva je vsekakor neverjetna, ampak, ali veste kako jo pravilno uporabljati? Zato boste tukaj našli nekaj uporabnih trikov kako iz naprave iztisniti največ.

Ko ste zunaj in imate kakšen sestanek ali predstavitev, vam ni več potrebno s sabo prenašati težkega prenosnika, če imate Samsung DeX - namizno PC postajo. Vse kar morate narediti je to, da svoj pametni telefon vstavite v Samsung DeX postajo ter jo na monitor ali TV povežete s HDMI kablom. To je vse! Sedaj imate velik 1920×1080 računalnik. Začnimo začeti uporabljati Samsung DeX z nekaterimi nasveti in triki.

Za polno doživetje sta potrebni tudi tipkovnica ter miška.

OPOMBA: Samsung DeX namizna postaja v času pisanja članka podpira samo telefone Samsung Galaxy S8, Galaxy S8+ ter Galaxy Note8!



Kje lahko dostopamo do vseh DeX aplikacij?

Trenutno je zbirka aplikacij bolj skopa in se bo sčasoma povečala. Da že v samem začetku opozorim - vse, oz. velika večina aplikacij deluje brez težav. Edina težava je, da je trenutno veliko aplikacij, katerih ni možno povečati skozi celoten ekran.

Aplikacije delujejo normalno iz Trgovine Play, v kolikor pa želimo prenesti uradne aplikacije, ki zagotovo podpirajo tudi povečavo okna pa jih namestimo preko trgovine Galaxy Apps




Desni klik

Če uporabljate miško potem se vam bo z desnim klikom prikazalo nekaj dodatnih možnosti. Funkcijo desnega klika lahko uporabite za dodajanje bližnjic na domači zaslon ali pripenjanje bližnjice v opravilno vrstico. Enako kot pri sistemu Windows je odvisno kje se trenutno nahajamo.


Povečava okna aplikacij?

Povečava okna aplikacije deluje le, če je aplikacija optimizirana za DeX postajo, drugače aplikacija deluje v manjšem oknu.

Povečava oken je mogoča ko z miško gremo na rob aplikacije in aplikacijo raztegnemo na željeno velikost (enako kot na sistemu Windows). Celozaslonski način lahko uporabimo s klikom na vrhu okna (če aplikacija podpira).


Primer: zgoraj vidimo na levi strani aplikacijo, ki jo lahko razširimo skozi celotno okno, desno pa aplikacijo, ki je ni možno povečati. Možnost prepoznamo po izbiri gumbov minimiziraj, maksimiziraj, zapri (enako kot na sistemu Windows).


Izberimo skeniranje očesa ali prepoznavo obraza

Za lažje odklepanje telefona ko ga imamo vstavljenega v DeX postajo je najbolje uporabiti senzor skeniranja očesa ali prepoznavo obraza. Tako bomo napravo odklenili hitreje kot pa s pomočjo senzorja prstnega odtisa.

To storimo po naslednjih korakih:

Korak 1: odpremo Nastavitve

Korak 2: tapnimo na Zaklepanje zaslona in varnost

Korak 3: izberite Bralnik šarenice ali Prepoznavanje obraza, odvisno od vaših želja

Korak 4: nato se vam bo prikazal poziv za vnos gesla, PIN ali vzorca in ga vnesite

Korak 5: sedaj vas bo telefon pripeljal do postopka vnašanja nastavitev bralnika šarenice ali prepoznavanja obraza


Kako upravljamo obvestila v storitvi DeX?

Če že uporabljate Windows 10, potem veste kako se obvestila prikažejo v spodnjem desnem robu zaslona. Stvar je enaka na DeX-u.

Vendar se lahko na obvestila odzovete enako kot na vseh napravah Android. Če želite odgovoriti na obvestilo (pregled obvestila) storite enako kot na telefonu. Obvestilo lahko tudi zavrnete s klikom na oznako X.

V kolikor imamo obvestil več se nam prikažejo tri pike v vodoravnem položaju. Ko jih kliknemo se nam prikažejo vsa obvestila.




Bližnjice na tipkovnici?

Za lažje delo lahko uporabljate bližnjice na tipkovnici. Iz nekega določenega razloga je seznam skrit daleč v meniju. Ampak seznam vseeno obstaja.

Do seznama pridete tako, da odprete Nastavitve >  Splošno upravljanje > Jezik in vnos > Fizična tipkovnica > Bližnjice na tipkovnici

Tipka "META" je Windows tipka ali tipka označena s simbolom katerega drugega operacijskega sistema.




Ali telefon postane vroč?

Normalno se je spraševati, ali se telefon greje ko je priklopljen na postajo DeX, saj ga potisnete do meja računalniških zmogljivosti in s tem proizvaja toploto. In zaradi vpoklica Galaxy Note 7 je to vzbudilo nekaj zaskrbljenosti.

V času uporabo boste občasno slišali majhen ventilator. Ta ventilator ohlaja telefon na enak način kot hitri brezžični polnilci. Glede gretja vam ni potrebno skrbeti, saj mi po dveh urah telefon ni postal vroč in je naprava sama telefon ohranjala lepo hladen (nisem pa poskusil z igranjem iger).


Opozorilo o premalo pomnilnika

Na postaji DeX, ko odprete več aplikacij in jih ne želite zapreti, se lahko prikaže to opozorilno sporočilo.

Opozorilno sporočilo v bistvu navaja: "Premalo pomnilnika. Shranite datoteke in zaprite vse aplikacije, ki jih ne uporabljate". (Točen napis bo objavljen, ko se mi obvestilo prikaže. Trenutno mi ni uspelo odpreti toliko aplikacij, da se prikaže obvestilo). Zato, če nameravate uporabljati DeX, bi se morali raje navaditi, da bi shranili vsako delo in zaprli vsako aplikacijo, kot ste jo nehali uporabljati.

Nekatere aplikacije so izjema, na primer Gmail. Aplikacije ni potrebno odpreti in se zažene v ozadju za prejemanje e-poštnih sporočil.


Ne pozabite shraniti svojega dela

To je obvestilo, ki ga dobite ko telefon priklopite ali odklopite s postaje DeX. To pa zato, ker ko telefon vzamete iz postaje se vse aplikacije zaprejo in je vso delo izgubljeno. Zato si zapomnite, da shranite vse delo preden telefon povežete ali odklopite z naprave.


Funkcija povleci in spusti

Prav tako kot na sistemu Windows lahko tudi tukaj uporabite funkcijo povleci in spusti. Če želite uporabljati funkcijo lahko izberete eno ali več bližnjic in jih prestavite na domačem zaslonu kamor želite.

Komentarji